Particulier & Hovenier
Attentie!
Door de aanhoudende drukte kunnen zijn wij helaas genoodzaakt geen projecten van tuinen kleiner dan 1500m² aan te nemen. Dit betekent, geen offertes en aanlegwerkzaamheden van nieuwe aanvragen. Uiteraard zijn wij nog wel beschikbaar voor het onderhoud van reeds bestaande, door Broere Irrigatie aangelegde systemen. Het nog wel mogelijk om irrigatiematerialen te bestellen en af te halen. Bedankt voor uw begrip
Broere Irrigatie adviseert om gras te beregenen met sproeiers. Hierdoor ontstaat de meest stevige en gezonde graszode. De duur en de frequentie van de tuinberegening bepalen samen met de grondsoort hoe een graszode zich gaat ontwikkelen. Indien het gras regelmatig gemaaid wordt en het maaisel wordt afgevoerd, is de voedingtoestand van de ondergrond een punt van aandacht. Dit is belangrijk om na jaren nog te beschikken over een mooi diepgroen grasveld.
Beregen borders met een druppelslang
Heeft u een rozentuin of een gedeelte met hortensia’s? Dan is een druppelslang door de border een must! Uw planten blijven droog, bloemknoppen blijven schitterend en de plant heeft genoeg vocht. Het kost bovendien zeer weinig water en energie. Afhankelijk van de grondsoort liggen druppelslangen 40 tot 60 cm uit elkaar. De druppelslangen kunnen op licht hellend terrein worden gelegd omdat deze druk compenseren en niet leeg lopen. Indien het terrein beschikt over een flinke helling dan raden wij aan om eerst te overleggen met een ontwerper van Broere Irrigatie. Het fijnste vuil gaat door het filter van 130 micron en zal neerslaan in de slangen. Daarom is het noodzakelijk dat de slangen dusdanig worden aangebracht dat deze minimaal 1 keer per 4 weken doorgespoeld worden. Afhankelijk van de vervuiling adviseert Broere Irrigatie om dit frequenter of minder vaak uit te voeren. Neem voor vragen contact op, wij adviseren u graag.
Wanneer beregenen? De raincheck biedt uitkomst.
Afhankelijk van de weersomstandigheden heeft de ondergrond van uw tuin een bepaalde vochtigheid. Deze vochtigheid valt te monitoren. Dit monitoren verzorgt Broere Irrigatie overigens op professionele wijze in grote professionele productievelden. In de tuinberegening wordt veelal vanaf eind april t/m eind september water gegeven. Tijdstip en frequentie zijn zeer afhankelijk van de grondsoort en de inrichting van de tuin. Gras moet niet te afhankelijk worden van de beregening, want het is belangrijk om een goed doorwortelde zode te creëren. Dit is te realiseren door het gras bijvoorbeeld 3 maal in de week water te geven. Tijdens een regenperiode in de zomer kan het beste even gewacht worden met water geven tot de grond weer redelijk opgedroogd is. Het wel of niet water geven kan eenvoudig worden geautomatiseerd, door een raincheck. Dit is een simpel bakje waar een kleine hoeveelheid water in valt. Als het bakje leeg is, door verdamping, wordt de beregening automatisch geactiveerd.
Gedoseerd beregenen door opdeling in kraanvakken
Broere Irrigatie adviseert veelal grote tuinen in een aantal vakken op te delen. Per gedeelte wordt beregend. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om aan de zuidzijde, waar het meest zonlicht is, meer water te geven dan aan de donkere noordzijde. Tevens is het mogelijk om in een winderige periode alleen water te geven aan de zijde waar minder wind staat. Door de tuin in vakken te verdelen kan de watergift maximaal op uw planten worden afgestemd.
Beregenen met leidingwater, bronwater of slootwater?
Broere Irrigatie adviseert om leidingwater te gebruiken voor de beregening van een kleine tuin of balkon. Voor een grotere tuin kunt u een bron maken of slootwater gebruiken. Ieder type water heeft voor- en nadelen. Kraanwater is relatief duur, bevat weinig voedingstoffen maar is zeer stabiel en goed van kwaliteit. Bronwater kan van goede kwaliteit zijn maar kan ook veel ijzer en bicarbonaat bevatten. Hierdoor laat bronwater een minder fraai residu achter op gebouwen, paden en planten. Bronwater bevat daarentegen vrijwel geen verontreinigingen. De kwaliteit van slootwater is de laatste jaren verbeterd. De organische belasting van dit water gedurende een lange droge periode vraagt aandacht. Broere Irrigatie adviseert om het water dan te filtreren. Met namen indien druppelslangen worden gebruikt. Voedingstoffen en kwaliteit van slootwater varieert sterk als gevolg van schommelingen in het volume. Indien slootwater degelijk wordt aangezogen lost dit veel problemen op. Bovendien wordt daarmee het onderhoud sterk gereduceerd. Neem voor vragen contact op, wij adviseren u graag.
Maak gebruik van een pomp bij beregening met bron- of slootwater
Indien u de tuin wilt beregenen met bron- of slootwater dan is een pomp noodzakelijk. Dat kan met een eenvoudige of professionele pomp. Afhankelijk van uw situatie, wensen en budget leggen de medewerkers van Broere Irrigatie graag de voor- en nadelen uit van alle systemen. Daarna plaatsen wij graag de gekozen pomp in een droge opstelling in een polyesterput met aanzuigpunt en -drijver. Iedere pomp wordt voorzien van een 'pumpcontrol' zodat droogdraaien en warmlopen wordt voorkomen. De pomp schakelt automatisch aan indien een afsluiter wordt geopend.
Leidingwerk met aftappunt of doorblazen
Bij het ontwerp van het leidingwerk gaat Broere Irrigatie uit van een watersnelheid aan van 1,5 meter per seconde. Voor het leidingwerk maken wij gebruik van polyethyleen (PE). Het aanbrengen kan sleufloos of traditioneel gegraven. Broere Irrigatie adviseert om een aftap te maken op het laagste punt in de leiding. Visueel is dit tevens de netste plaats. Dit aftappunt kan gebruikt worden om het systeem winterklaar te maken. Een andere mogelijkheid is om de leidingen door te blazen. Hiervoor kunt bij ons een onderhoudscontract afsluiten gecombineerd met een grondige servicebeurt in het voorjaar.
Rainbird sproeiers voor grasvelden
Broere Irrigatie werkt met Rainbird 1800 of de Rainbird 5000 sproeiers. Deze kwalitatief hoogwaardige sproeiers kunnen afgesteld worden in hoogte en afstand. Tevens is de hoek instelbaar waarin u wilt gaan sproeien.
Stroomvoorziening pomp en regenautomaat
Voor pompen en regenautomaten is een stroomaansluiting noodzakelijk. Deze vraagt om 230 volt 1 fase, 16 ampère afgezekerd met een trage zekering of een C automaat. De aardlek bij voorkeur 300 mA.
Zorgeloos en automatisch beregenen?
Ten behoeve van de beregening kan een automaat van het merk Rainbird geïnstalleerd worden in bijvoorbeeld uw meterkast. Dit biedt de mogelijkheid om de pomp en beregeninggroepen op vooraf ingestelde tijden te laten starten. Dat is handig omdat de beregening zorgeloos werkt indien u bijvoorbeeld op vakantie bent. Een raincheck biedt uitkomst omdat deze er voor zorgt dat de beregening wordt aangepast indien er voldoende neerslag is gevallen. Meer lezen over Rainbird >>>
Zorg voor onderhoud van uw pomp en leidingen
Zorg ervoor dat uw pomp voor de vorst is afgetapt en sla deze vorstvrij op. Laat de leidingen leeglopen of blaas deze leeg met lucht. Spoel de leidingen in het voorjaar weer goed door en controleer de sproeiers of deze goed functioneren. Broere Irrigatie neemt u graag zorg uit handen en blaast desgewenst uw leidingen door. Hiervoor kunt bij ons een onderhoudscontract afsluiten gecombineerd met een grondige servicebeurt in het voorjaar.