Filtration
Filtratie is wellicht wel het belangrijkste onderdeel van elke irrigatie installatie en wordt vaak over het hoofd gezien. Zonder filtratie heeft een irrigatisysteem vaak een significant kortere levensduur als met filtratie, daarom besteden wij veel aandacht aan dit punt. Afhankelijk van irrigatiemethode wordt er een filter geïnstalleerd. De meeste filtratie voor irrigatiesystemen zit tussen de 500 en 100 micron (niet te verwarren met mesh, zie hier een vergelijkingstabel).
Voorfiltratie
Voorfiltratie houdt in dat er voor de pomp al gefilterd wordt. Voorbeelden hiervan zijn een drijver of een zuigkorf
Unit filtratie
Filtratie in de pompunit wordt unit filtratie genoemd. Dit komt voor in vele soorten en maten die hieronder besproken worden
Een zandcycloonfilter wordt toegepast als er gebruik wordt gemaakt van een vuile bron. Het water wordt een cycloon ingepompt waar al het vuil (voornamelijk zand, vandaar de naam van het filter) omlaag de tank in zakt. Het water wordt vervolgens omhoog uit het filter gepompt.
Staalfilters worden toegepast als de bron schoon is of bij een miniem vervuilde watertoevoer. Staalfilter maken gebruik van een stalen net waar het vuil tegenaan blijft plakken en het water doorlaat. Het gevolg hiervan is dat dit filter regelmatig schoongemaakt dient te worden. Hierdoor wordt dit filter vaak gekozen als de watertoevoer vrij schoon is zodat het filter niet zo vaak handmatig schoongemaakt dient te worden.
Automatische filters lijken erg op staalfilters. Ze gebruiken een stalen geweven filterelement wat vuil tegenhoudt en water doorlaat. Het verschil is dat er een krachtige waterjet aan de binnenkant van het filterelement het filter om de tijd schoonspuit waardoor dit niet meer handmatig hoeft te worden gedaan.
Het ringenfilter is de meest geavanceerde filter in het assortiment. De werking is ongeveer hetzelfde als een staalfilter maar vereist veel minder aandacht en spoelwater. Filterringen zitten tegen elkaar aangedrukt en laten kleine ruimtes vrij waar water doorheen kan stromen. Als het filter vol zit met vuil komen de ringen van elkaar los en spoelt het vuil uit het filter.
Het zandfilter is de meest betrouwbare en degelijke oplossing van filteren. Nadelen zijn wel dat de filters groot en log zijn. Water wordt door een hoeveelheid speciaal filterzand geperst waar het vuil tussen blijft steken. Deze filters worden vaak gebruikt in duo opstelling zodat er altijd met schoon water gespoeld kan worden.
Papierfiltratie is een vorm van filtratie waarbij het water door papier heen wordt geperst, vergelijkbaar met een filter koffiezetapparaat. Het papier zorgt ervoor dat het vuil achterblijft. Op deze manier kan er gefiltreert worden tot 10 micron
membraanfilters maken gebruik van omgekeerde osmose en kan het water filteren tot 5 micron. Deze filter hebben wel een flink prijskaartje.
Kraanvakfiltratie
Kraanvakfiltratie vindt, zoals de naam al verklapt, plaats bij het kraanvak. Na de kranen zit er een handmatig filter in de toevoerleiding die de laatste vuildeeltjes uit de aanvoer halen.
Zie hier het meest gebruikte filter voor kraanvakfiltratie.